Derin Dondurucuda Neler Saklanır?
Uzun Süreliği Tazeliğin Avantajlarından Yararlanın
Gıdaları aylarca taze tutmak, başta maliyet ve zaman tasarrufu olmak üzere, çeşitli avantajlar sağlar.
Mevsimindeyken satın alıp derin dondurucuda yılın diğer dönemleri için gıdaları saklamak, önemli ölçüde para tasarrufu anlamına gelebilir. Gıdalar kendi mevsiminde sadece daha ucuz değil, aynı zamanda daha lezzetlidir, dolayısıyla derin dondurucu kullanımı, yılın her dönemi orijinal tadı ulaşılabilir kılar.
Doğallık, kendi döneminde yetişen gıdaların bir diğer özelliği. Mevsimindeyken doğal şartlar altında yetişen yiyecekleri derin dondurucuda saklayarak her zaman doğal ve sağlıklı gıda tüketmeniz mümkün.
Derin dondurucu kullanımının önemli diğer avantajı ise elbette sağladığı zaman tasarrufu. Yiyecekleri yarı pişirip veya pişirmeye hazır hale getirip derin dondurucuda saklayabilir, gerektiğinde hızlı şekilde servise hazırlayabilirsiniz.
Peki, Derin Dondurucuda Neler Saklanır? Hangi gıdalar, hangi koşullarda saklanmalıdır?
Derin Dondurucuda Saklanabilen Gıdalar
Derin dondurucuda saklamaya uygun yiyecekleri içeren bir liste vermek mümkün değil, zira pek çok gıdayı derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Bununla beraber, sık ihtiyaç duyulan bazı gıdalardan ve onları muhafaza koşullarından bahsedilebilir.
Domates, mutfakların olmazsa olmaz üyesi olarak, yılın her dönemi ihtiyaç duyulan gıdalardan. Dolayısıyla derin dondurucuda saklama konusuyla sık sık gündeme gelmekte. Domatesi püre halinde veya doğranmış çiğ halde derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.
Patlıcan çiğ haldeyken çok düşük sıcaklıktan olumsuz etkilenecektir, fakat bu, patlıcanın derin dondurucuda saklanamayacağı anlamına gelmiyor. Patlıcanı, kızartarak veya közleyerek derin dondurucuya koyabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler de düşük sıcaklıktan olumsuz etkilenir. Bunları ise, üzerlerine zeytinyağı döktükten sonra derin dondurucuya koyun.
Süt mısırı, taneleri ayıklayıp haşlayarak saklayabilirsiniz. Bezelyeyi haşlayarak veya çiğ halde derin dondurucuya koymanız mümkün. Taze fasulyeyi haşlayarak veya domatesle kavurarak muhafaza edebilirsiniz. Bamyayı ise limonlu suda bekletip domatesle kavurarak veya çiğ halde derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz. Meyveleri ise derin dondurucuya koymadan önce çekirdeklerinden arındırın ve dilimleyin.
Çiğ hamuru da derin dondurucuda muhafaza etmeniz mümkün. Gerektiğinde hızlı şekilde pişirmek için çiğ haldeki hamuru, birkaç kat streç filme sararak derin dondurucuda saklayın.
Hangi Gıdalar Derin Dondurucuda Saklanmaz?
Derin Dondurucuda Neler Saklanır sorusu, derin dondurucuda saklanmaya uygun olmayan gıdalar konusunu da gündeme getiriyor.
Konserve hazır yiyecekleri derin dondurucuya koymamanız gerekiyor. Bunların içindeki su, düşük ısıda genleşerek kutunun patlamasına neden olabilir. Kabuklu çiğ yumurtada da düşük ısı sebebiyle sıvının genleşip kabuğu çatlatması ihtimali bulunmakta.
Süt ve süt ürünleri konusunda da dikkatli olmalısınız. Doğrudan tüketeceğiniz süt, yoğurt ve yumuşak yapılı peynirleri derin dondurucuda saklamayın, zira düşük ısı, bunların yapılarını değiştirebilir. Fakat tarif içinde kullanılacaklarsa, süt ve süt ürünlerinin derin dondurucuda muhafaza edilmesinde sakınca yok.